Smid in hart en nieren

Mijn opa, A.G. Vlaander (naar wie ik ook vernoemd ben), heeft in het begin van de 20ste eeuw een smederij gehad in Axel te Zeeuws-Vlaanderen. Helaas heeft hij indertijd, na getroffen te zijn door de Spaanse griep, moeten stoppen met het smeedwerk. Uit de tijd dat hij smid was is er nog een anekdote. Hij kreeg een opdracht van een boer om een eg te maken voor op het land. Toen de boer de eg op kwam halen moest hij bekennen dat hij geen geld had voor de aankoop van de eg. Mijn opa bedong toen dat hij zijn gouden zakhorloge met bijbehorende kettingen als betaling zou afgeven, en zo gebeurde.

In 2005 ben ik, toen nog woonachtig in Wijk en Aalburg, gestart als hobbysmid en trad daarmee in de voetsporen van opa. De "vonk" sloeg over na een bezoek aan een smeedmanifestatie te Niel, iets ten zuiden van Antwerpen. De bijzonder mooi uitgevoerde smeedwerken, de variƫteit ervan, de passie waarmee de smeden aan het werk waren en de sfeer gaf de aanzet om ook te beginnen met smeden. Dit alles heeft de basis gelegd voor de smederij die ik heb gebouwd toen ik weer terug naar Axel verhuisde en van waaruit ik u vandaag de dag graag van dienst ben voor uiteenlopende opdrachten.

Meubels


Een van mijn specialisaties is het maken van meubels. De toepassing van klinkwerk is een schitterende techniek die, weliswaar arbeidsintensief, oerdegelijk is en een bijzonder mooie uitstraling heeft. Bij klinkwerk zijn alle constructieonderdelen goed te zien. Het meubel (of een ander werk) wordt opgebouwd zoals in het verleden meccano opgebouwd werd. Klinkwerk wordt weinig meer toegepast omdat het steeds meer ontbreekt aan vaklui die de kneepjes van het klinken nog goed onder de knie hebben.

In mijn portfolio op de beginpagina van deze site vindt u een voorbeeld van industriƫle salontafels die ik heb gemaakt. Het werken met de combinatie van oud eiken en geklonken staal levert fraaie meubels op die passen in elk interieur. De oude eiken planken zijn afkomstig uit oude herenhuizen of van hooizolders van oude boerderijen. De planken zijn vaak ouder dan 100 jaar en hebben na het schoonmaken een mooie patina. Juist daarom zijn de planken ook niet geschaafd maar slechts geschuurd, zodat het mooie patina behouden blijft. Vooral de details laten zien dat er echt werk van het meubel is gemaakt.

Graag maak ik vrijblijvend prijsopgaaf voor uw meubel op maat. Vanzelfsprekend is ook traditioneel smeedwerk mogelijk.

Terug naar beginpagina

Neem contact op!

Op zoek naar maatwerk smeedwerk voor meubels, hekwerken, deurroosters, etc.? Benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op middels de hiernaast getoonde contactgegevens! Of kom langs op mijn smederij "De Smidse".

  • Adres

    Doorndijk 8
    4571 SP Axel (Terneuzen)
  • Telefoon

    0115-690377
  • E-mail